Bar-mag.ro oferă transport gratuit în Cluj-Napoca, Florești și Baciu, pentru comenzile de minim 50 lei.
Ghidul Bar-Mag pentru Prosecco

Ghidul Bar-Mag pentru Prosecco

26.04.2021 15:03

Pentru momentele când vrei să transformi o zi obișnuită într-una specială, dar nu vrei o băutură la fel de scumpă ca șampania, Prosecco este alternativa perfectă, venind la pachet cu bule din belșug.

În acest ghid îți vom prezenta ce este Prosecco, de unde provine, care sunt tipurile de Prosecco, cum poate fi băut și în ce companie.

Ce este Prosecco?

Prosecco este un vin alb, care provine din regiunea de nord a Italiei, confecționat din strugurii glera, dar care poate avea până la 15% și alte varietăți de struguri în componență.

Majoritatea vinurilor Prosecco sunt sparkling, numite și spumante, sau semi-sparkling, numite și frizzante, dar există și exemple rare de vinuri Prosecco fără bule.

Vinurile Prosecco provenite din Italia sunt recunoscute după o garanție care le protejează împotriva vinurilor contrafăcute. Pentru ca vinurile să primească această garanție, trebuie să treacă anumite teste și să aibă anumite calități. Cele două garanții pe care le dețin vinurile Prosecco sunt Denominazione di Origine Controllata (DOC) și Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).

Prosecco versus Șampanie

Deși deseori comparate, Prosecco-ul și șampania sunt pe cât se poate de diferite. Pe lângă faptul că strugurii din care sunt făcute sunt diferiți, modul în care se creează bulele este de departe cea mai mare diferență.

În ceea ce privește strugurii folosiți pentru cele două băuturi, Prosecco este creat din cel puțin 85% struguri glera, care este un strugure alb, cu o aromă fructuoasă, iar șampania are în componență struguri pinot noir și chardonnay. De asemenea, în șampanie se poate folosi și strugurele roșu pinot meunier, dar nu are în componență strugurii glera.

Mai mult, în ceea ce privește metoda de producție, Prosecco este creat prin metoda Charmat, unde a doua fermentare are loc în butoaie din oțel inoxidabil. Șampania, pe de altă parte, este creată prin metoda Champenoise (o metodă tradițională), unde a doua fermentare are loc în sticle.

 prosecco

Caracteristici și tipuri de Prosecco

Prosseco-ul dispune de arome de piersică, pară, pepene, mere verzi sau caprifoi, iar datorită celei de a doua fermentări în butoaie de oțel, aceste arome fresh sunt prezervate foarte bine.

 

În ceea ce privește nivelul de dulce din Prosecco, acest tip de vin poate fi împărțit în:

  • Extra-dry, cu un nivel de 12-17 grame de zahăr rezidual/litru, acesta fiind și cel mai comun stil de Prosecco.

  • Brut, cu un nivel de până la 12 grame de zahăr.

  • Dry, un Prosecco mai dulce, cu 32 de grame de zahăr.

  • Demi-sec, la fel, un Prosecco dulce, cu până la 50 de grame de zahăr.

 

În ceea ce privește bulele, vinurile Prosecco au două niveluri de fizz:

  • Spumante

  • Frizzante

 

Ambele tipuri sunt mai puțin carbogazoase decât șampania, iar trăsăturile mai fine ale unui frizzante îl fac mai ușor de combinat cu mâncarea.

 

Cum să servești și cum să combini Prosecco

Prosecco se servește pe cât se poate de rece, acesta putând fi servit ca aperitiv, digestiv sau poate fi o componentă importantă din cocktail-uri precum Spritz, Mimosa (Prosecco + suc de portocale), Bellini (Prosecco + piure de piersică) sau Hugo. Recomandăm să servești Prosecco-ul imediat după ce l-ai deschis.

 

Pentru o listă cu top 10 rețete de cocktail poți să dai click aici!

 

Atunci când vrei să combini Prosecco-ul cu mâncare, trebuie să ai în vedere și componenta sa dulce. 

De aceea, un Prosseco brut poți să îl combini cu mâncăruri mai sărate precum:

  • Brânza parmezan

  • Pepene îmbrăcat în prosciutto

  • Fructe de mare prăjite

  • Omletă sau quiche

Prosseco extra dry merge de minune cu bucătăria thailandeză, unde elementele dulci se combină cu chili, salată de papaya, curry roșu sau pad thai.

Iar în ceea ce privește Prosecco-urile dulci, combinația perfectă este cu deserturi. Totul de la patiserii cu fructe, prăjituri, tort cu fructe sau deserturi cu înghețată.

 prosecco3

Prosseco-ul se potrivește perfect la orice ocazie, fie că îl servești la brunch împreună cu o salată de fructe sau pepene îmbrăcat în prosciutto, ca aperitiv pentru când mănânci carne sau fructe uscate, iar atunci când iei cina, te poți orienta spre bucătăria internațională, către sushi sau un pad thai picant.

Așa că, indiferent de ocazie, încearcă un Prosecco, și întoarce-te la acest ghid ori de câte ori e nevoie, fie că trebuie să alegi un Prosseco sau să-l combini cu felul de mâncare preferat!

 

Postat în Sfaturi De:
Bar-Mag

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii